piątek, 21 marca 2014

Prosta sałatka z soczewicy, tuńczyka i kiełków



















Składniki:



  • 2 puszki steków z tuńczyka w wodzie
  • 250 g gotowanej zielonej soczewicy
  • 1 duży kubek kiełków z rzodkiewki
  • 1 drobno pokrojona czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ewentualnie drobno pokrojona czerwona cebula (ja nie daję)
sos
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeży posiekany tymianek i oregano
  • ewentualnie wyciśnięty ząbek czosnku

2 komentarze:

  1. Sałatka dosłownie stawia na uszy. Również nie lubię cebuli w tej konfiguracji, za to dorzuciłem trochę borówki do mięs z Gomaru aby wyostrzyć smak tuńczyka. Kapitalne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Borówki? Ciekawy pomysł. Przetestuję przy następnej okazji.

    OdpowiedzUsuń