czwartek, 28 lutego 2013

Pasta paprykowa

Pasta paprykowa z fasoli





Składniki:


puszka fasoli cannellini
3 papryki (czerwone, żółte, pomarańczowe)- dwie do pasty i jedna do przybrania
sos HP (2 łyżki)
sos Worcestershire (1 łyżka)
ostry sos paprykowy, albo jalapeno
papryka wędzona (1 łyżeczka)
sól (so smaku)

Opcjonalnie:

marynowane papryki (pare kawałków)
bazylia (5-10 liści, ile kto lubi)
parmezan tarty (30 gram)

Przyrządzanie:


Papryki należy grilować, zdjąć z nich skórkę, i dwie z nich dorzucić do odcedzonej fasoli. Zmiksować i dodać przyprawy, można też zmiksować marynowane papryki. Po zmiksowaniu i doprawieniu solą i pieprzem można dodać tarty parmezan i porwane na kawałeczki listki bazylii. Trzecią grilowaną paprykę można pociąć w cieńkie paseczki (jak na zdjęciu) i ułożyc na wierzchu pasty, albo na gotowych kanapkach.

Pasta starczy na jakieś 10 małych kanapek (np. z ciabatty). Wartość energetyczna 1 porcji (1/10 calego przepisu) to 43 kCal, zawiera 1 gram tłuszczu i 3 gramy białka.