wtorek, 14 maja 2013

Sticky toffee pudding czyli daktylowe ciasto z polewą toffi


To najniebezpieczniejszy ze znanych mi deserów- jest nieprzyzwoicie pyszny i kompletnie uzależniający. Polecam serwować kiedy się ma gości, żeby nie starczyło na zbyt wiele dokładek.

Składniki:


Ciasto:


200 g daktyli bez pestek
250 ml wrzątku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g stopionego masła
120 g cukru demerara
2 jajka
wanilia (może być cukier waniliowy)
1 łyżka ciemnego syropu cukrowego*
1 łyżka ciemnej melasy z trzciny cukrowej* 
175 g mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

*(zamiast syropów można dodać 50 g ciemnego cukru muscovado i szczyptę soli)

Sos toffi:


100 g masła stopionego
100 g cukru demerara 
200 ml słodkiej śmietanki 30 %
opcjonalnie 1 łyżka ciemnej melasy*

*Napisałam, czym można zastąpić melasę, bo chociaż ją zupełnie uwielbiam, jestem w tym raczej odosobniona. Molasa ma bardzo silny, wręcz ziołowy aromat, jest lekko słona i mocno zmienia smak końcowy deseru. Proponuję więc dodawać ją tylko po wcześniejszym upewnieniu się, że się ją naprawdę lubi. 

Przygotowanie:


Daktyle zalewamy wrzątkiem, dodajemy sodę i odstawiamy na 10 minut, po czym je miksujemy.
Ciasto zaczynamy od utarcia masła z cukrem i jajkami na blado i do masy dodajemy syropy. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem i dodajemy do masy maślano-jajeczno-cukrowej. Dodajemy daktyle i mieszamy dokładnie. Całość przekładamy do dokładnie wysmarowanej masłem foremki (tradycyjnie powinna by prostokątna albo kwadratowa, bok około 20 cm) i pieczemy na 180 stopniach przez jakieś 40 minut.

Sos przygotowujemy w rondelku topiąc masło z cukrem, mieszając aż się cukier całkiem rozpuści, wtedy możemy dodać melasę i syrop i na końcu śmietankę. Podajemy na gorąco: i ciasto i sos, ale efekt jest jeszcze większy, jeśli się zaraz przed podaniem dołoży do tego kulkę lodów waniliowych. Mmmm... 

Oczywiście przy tym przepisie nie podaję wartości kalorycznej.







10 komentarzy:

  1. O matko, wygląda na takie wilgotne i rozpływające się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i w sumie bardzo proste...

      Usuń
    2. a ile porcji wychodzi z tego przepisu?

      Usuń
    3. Powiedzialabym, że 9 sporych, albo 12 mniejszych

      Usuń
  2. Wygląda super apetycznie!

    Zauważyłam, że masz kilka widgetów z innych stron na swoim blogu, dlatego byłabym zaszczycona, jakbyś dołączyła i do nas oraz zarejestrowała swój blog na liście Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców.

    Znajdzprzepisy.pl jest wyszukiwarką, która zbiera przepisy z najlepszych stron oraz blogów kulinarnych. Już ponad 1100 blogerów dołączyło do nas i skorzystało z dodatkowych odwiedzin, które dostarczamy. Rejestracja jest darmowa i bardzo prosta, wystarczy tylko padać adres bloga oraz adres e-mail (http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog)

    Pozdrawiam i zapraszam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Molasa to taka skała. Chodzi pewnie o melasę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I właśnie się dowiedziałam, że molasa może być również morska lub lądowa. Dziękuję za korektę i natychmiast poprawiam.

    OdpowiedzUsuń