poniedziałek, 13 maja 2013

Moja ulubiona wiosenna zupa jarzynowa



Składniki:


1 mały kalafior
1 por
1 korzeń pietruszki
1 spora kalarepka
duża garść zielonej albo żółtej fasolki
5 młodych marchewek, oskrobanych
kubek młodego, zielonego groszku
kilka (3 średnie) młodych ziemniaków
kawałek selera albo 4 łodygi selera naciowego
30 ml śmietanki 30%
pęczek koperku

Ziemniaki, marchewkę, fasolki, pietruszkę, pora, kalarepkę oraz seler należy pociąć na kawałki i gotować w osolonej wodzie, aż zmiękną. Pod sam koniec dodać zielony groszek. Ugotowaną zupę doprawić śmietanką i koperkiem. Jeżeli ktoś woli bardziej intensywny smak to można dodać trochę organicznego bulionu warzywnego w proszku.


2 komentarze:

  1. Zupo trwaj :) Jest pyszna, no i jaka ilość! Możliwe, że ją nieco odchudziłam, bo zamiast śmietany dodałam tzw. zasmażkę z masła i mąki z ciecierzycy (ok. 2 łyżki), rozmieszaną z wodą z zupy.
    Pyszna, dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezmiernie się cieszę, że moja ulubiona zupa została doceniona:) Zawsze robię takie hurtowe ilości, żeby zabezpieczyć sobie porcyjkę (lub więcej) na następny dzień. Ciekawy pomysł z tą zasmażką z ciecierzycy- rozumiem, że działa bardziej jako zagęszczacz niż zabielacz?

    OdpowiedzUsuń