czwartek, 9 maja 2013

Zupa krem z selera i brokułów



Składniki:


1 średni seler
3 łodygi selera naciowego
3 duże ziemniaki
1 duży brokuł
2 litry bulionu warzywnego
250 ml creme fraiche
gałka muszkatałowa
pieprz czarny (albo kolorowy)
ciabatta (cały długi bochenek)
200 g sera brie
garść kwiatów tymianku (albo obrane z gałązek listki)

Przygotowanie:


Warzywa tniemy w kostkę, brokuły dzielimy na różyczki a łodygi tniemy na kawałki i zalewamy bulionem. Jeśli warzywa nie są zakryte, dolewamy trochę wody. Gotujemy na małym ogniu tak długo, aż wszystko będzie miękkie. Miksujemy na krem, doprawiamy śmietaną (najpierw rozprowadzamy śmietanę w kubku z niewielką ilością zupy), doprawiamy gałką, pieprzem i wrazie potrzeby solą.
Ciabatte kroimy na kromki, na każdą kładziemy plaster sera brie, wsadzamy do piekarnika pod rozgrzany grill i pieczemy aż ser się zazłoci. Po wyciągnięciu z pieca grzanki przekrajamy na pół i nakładamy delikatnie na nalaną do miseczek zupę. Posypujemy kwiatami (albo listkami) tymiaku.

Wychodzi z tego 8 porcji (na każdej jakieś trzy grzanki).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz