niedziela, 5 maja 2013

Cantuccini



Składniki:


500 g mąki
400 g cukru
250 g migdałów ze skórką (mogą być lekko uprażone)
4 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
1 cukier waniliowy
skórka otarta z jednej cytryny
50 g topionego masła
30 ml porto

Przyrządzanie:


Mąkę, cukier, proszek, skórkę z cytryny i wanilię mieszamy razem. Po środku robimy wgłębienie i do niego wbijamy jajka, wlewamy masło i porto. Mieszamy mokre składniki z suchymi - najpierw widelcem, potem rękoma. Ciasto jest mocno klejące, więc trzena je potem łyżka nakładać na stolnicę hojnie posypaną maką. Nakładamy cienkie paski ciasta na mąkę: jakieś 4-5 cm grubości i 20 cm długości. Wałki obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar mąki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut (powinny być lekko złote). Wyjmujemy i tniemy na małe plasterki. Plasterki układamy na blasze i pieczemy kolejne 15 minut z każdej strony na 150 stopni. Można również przed włożeniem do pieca posmarować plasterki glazurą z rozbitego jajka, cukru waniliowego i skórki pomarańczowej. Staramy się nie zeżreć wszystkich w ciągu jednego dnia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz