Składniki:
100 g rukoli
puszka karczochów (z braku świeżych pod ręką)
50 g parmezanu, w płatkach
średni bakłażan
oliwa
ocet balsamiczny
crema di balsamico (opcjonalnie)
musztarda dijon (opcjonalnie)
sól
pieprz
Najpierw grilujemy bakłazana: tniemy go na cienkie plastry, z obu stron lekko smarujemy oliwą (używam do tego pędzla), wsadzamy pod rozgrzany gril i przypiekamy z obu stron, aż będzie złoto- brązowy. Układamy na talerzu rukolę, na nią kładziemy pokrojone na ćwiartki plasterki bakłażanów, pokrojone na ćwiartki karczochy i posypujemy płatkami parmezanu. Sos (czyli oliwa, ocet balsamiczny, odrobina crema di balsamico, odrobina musztardy, sól i pieprz do smaku) powinien być gęsty po wymieszaniu. Sałatkę lekko skrapiamy sosem dopiero przed podaniem.
Wychodzą z tego jakieś 2 duże albo 4 przystawkowe porcje.
no, no :]
OdpowiedzUsuńjak włoskiego smaczku dodaje tu ten parmezan!
hmmm, gdybym mogła, to bym się pewnie żywiła parmezanem :)
UsuńTak smacznie wyglada, ze dzisiaj ja sprobuje zrobic... mniam! |Asia x
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie Ci smakowała :)
OdpowiedzUsuń