wtorek, 8 października 2013

Krem z pasternaka z harissą


Składniki:


3 średnie pasternaki
2 średnie ziemniaki
1 duża cebula
mały kawałek selera
2 litry bulionu warzywnego
4 łyżki słodkiej śmietanki
kilka łyżeczek gotowej harissy
sklarowane masło lub olej do smażenia


Pasternak należy pokroić na słupki i podsmażyć na niewielkiej ilości sklarowanego masła lub oleju. Cebule pokroić w piórka i również podsmażyć na złoto. Wrzucić do garnka razem z surowymi pokrojonymi ziemniakami i selerem, zalac bulionem i gotować na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zmiksować na bardzo gładko i można dodać wrzątku, jeżeli zupa jest za gęsta. Doprawić solą i śmietaną. Podawać z odrobiną harissy bezpośrednio nałożonej na talerz. Można również podawać ją z pokruszonym, smażonym bekonem, prażonymi nasionami albo z grzankami. 

2 komentarze: