czwartek, 15 maja 2014

Cytrynowe racuszki z ricottą




Kolejne udane podejście do prawdziwych śniadań. Racuszki wyszły bardzo delikatne i puszyste, więc będą powtórki.

Składniki:


3 jajka
3 łyżki brązowego cukru
cukier puder
250 g ricotty
7 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

Jajka miksujemy z cukrem, cukrem pudrem i skórką cytrynową. Wmieszamy ricottę i mąkę wymieszną z proszkiem. Na lekko natłuszczoną patelnię nakładamy łyżką niewielkie placuszki i smażymy na niskiej temperaturze, z dwóch stron na złoto. Podajemy posypane cukrem pudrem, można je też polać syropem klonowym.

4 komentarze:

  1. a ile tego masla, bo w spisie skladnikow nie ma wzmianki ?

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, naprawdę nie wiem, o czym myślałam pisząc ten post. Oczywiście chodziło mi o jajka- już poprawiłam. Bardzo dziękuję za uwagę.

    OdpowiedzUsuń
  3. fanka dokladki19 maja 2014 16:45

    prosze bardzo polecam sie na przyszlosc :)))))

    OdpowiedzUsuń