sobota, 13 kwietnia 2013

Bliny z sosem litewskim



Sos eksperymentalny pod tytułem "litewski" nie ma nic z Litwą do czynienia tylko jest pochodną chłodnika litewskiego. Pomysł na taki dodatek do blinów mi wpadł do głowy, kiedy chciałam podać jakieś warzywa do blinów obok/zamiast wędzonego łososia. Okazało się, że pasuje świetnie- tak, jak zazwyczaj buraki świetnie współgrają z kaszą gryczaną i z chrzanem.

Bliny:


100 g mąki pszennej
100g mąki gryczanej
20 g drożdży
300 ml mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20 g roztopionego masła
1 jajko
olej słonecznikowy do smażenia

Przyrządzanie:

1/3 szklanki mleka lekko podgrzewamy, dodajemy 1 kopiastą łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, rozpuszczamy w tym roztworze drożdże i odstawiamy na 15 minut. W dużej misce mieszamy mąkę, rozpuszczone masło, mleko, żółtko, sól i oddajemy zaczyn drożdżowy. Całość mieszmy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakąś godzinę (aż wyrośnie). Małą chochelką nakładamy kleksy cista na rozgrzaną patelnię. Smażymy na prawie suchej patelni (tylko lekko natłuszczonej olejem) na niskim ogniu z dwóch stron, na złoto. Najlepsze są podawane na ciepło.

Sos litewski :


1 duży burak, ugotowany w skórce
10 rzodkiewek
pół ogórka
koperek
2-3 łyżeczki czystego chrzanu
creme fraiche (w wersji niskokalorycznej jogurt grecki)
opcjonalnie: kiełki rzodkiewki

Buraka obieramy ze skórki, kroimy w cieniutkie paseczki. Rzodkiewkę i ogórka również drobno kroimy, koperek siekamy, wszystko mieszamy z creme fraiche i chrzanem. Buraki zazwyczaj są bardzo słodkie, więc cukru już nie trzeba dawać, tylko ewentualnie parę kropli cytryny i odrobinę soli. W przypadku buraków zawsze dobrze mieć pod ręką cytrynę i cukier, żeby wybalansować smak. Ja dodałam do tego jeszcze sporą garść kiełków rzodkiewki, przez co sos był jeszcze bardziej pikantny i rzodkiewkowy.


Inne możliwe dodatki:

  • creme fraiche mieszana z chrzanem podana z wędzonym łososiem i koperkiem
  • jogurt grecki (lub śmietana) z siekanym koperkiem, świeżym estragonem i szczypiorkiem. Ten sos najbardziej smakował mojej córce jako komplet do łososia.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz