Dorsz z warzywami
Składniki:
1 kg dorsza (bez skóry)
2 papryki (czerwona i żółta)
1 karton passaty (500 gram)
1 duża cebula
1 mały bakłażan
oregano (najlepiej świeże)
3 ząbki czosnku
oliwa 3 łyżki
opcjonalnie:
pół cukiniibazylia do przybrania
czerwone chili
Przygotowanie:
- Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni i wstawić naczynie do zapiekania, żeby się nagrzało
- rybę umyć, odsączyć, posolić i skropić cytryną
- passatę przelać do garnka o grubym dnie
- na łyżce oliwy podsmażyć celublę i czosnek, dodać do passaty i dusić na małym ogniu
- doprawić solą
- na łyżce oliwy podsmażyc paprykę pokrojona w kostkę i dodać do sosu
- na tej samej patelni podsmażyc bakłażana, żeby sie lekko przypiekł i też dodać do garnka z sosem
- można dodać drobniutko posiekane chili
- całość dusić jakieś 15-20 minut
- doprawić oregano
- doprawić pieprzem i solą, jeśli trzeba
- można dodać cukinię pokrojoną w połówki cieniutkich plasterków
- rybę (odsączyć) i położyć równą warstwą na dnie rozgrzanego naczynia nasmarowanego cienko oliwą. Filety mogą na siebie nachodzić.
- na rybę nałożyć sos
- wstawić do pieca i piec jakieś 20 minut (aż ryba się ugotuje)
- Baaaardzo delikatnie pociąć na kwadraty i ostrożnie nakładać na talerze
Można podawać z bagietką lub ciabattą i zielonymi szparagami (ewentualnie z zieloną fasolką, młodym gotowanym groszkiem).
Wychodzą 4 duże porcje, każda za 360 kcal, 14 gram tłuszczu i 42 gram białka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz