piątek, 1 marca 2013

Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami 

Składniki:

1 kg dorsza (bez skóry)
2 papryki (czerwona i żółta)
1 karton passaty (500 gram)
1 duża cebula
1 mały bakłażan
oregano (najlepiej świeże)
3 ząbki czosnku
oliwa 3 łyżki

opcjonalnie:

pół cukinii
bazylia do przybrania
czerwone chili

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni i wstawić naczynie do zapiekania, żeby się nagrzało
  2. rybę umyć, odsączyć, posolić i skropić cytryną
  3. passatę przelać do garnka o grubym dnie
  4. na łyżce oliwy podsmażyć celublę i czosnek, dodać do passaty i dusić na małym ogniu
  5. doprawić solą
  6. na łyżce oliwy podsmażyc paprykę pokrojona w kostkę i dodać do sosu
  7. na tej samej patelni podsmażyc bakłażana, żeby sie lekko przypiekł i też dodać do garnka z sosem
  8. można dodać drobniutko posiekane chili
  9. całość dusić jakieś 15-20 minut
  10. doprawić oregano
  11. doprawić pieprzem i solą, jeśli trzeba
  12. można dodać cukinię pokrojoną w połówki cieniutkich plasterków 
  13. rybę (odsączyć) i położyć równą warstwą na dnie rozgrzanego naczynia nasmarowanego cienko oliwą. Filety mogą na siebie nachodzić.
  14. na rybę nałożyć sos
  15. wstawić do pieca i piec jakieś 20 minut (aż ryba się ugotuje)
  16. Baaaardzo delikatnie pociąć na kwadraty i ostrożnie nakładać na talerze
Można podawać z bagietką lub ciabattą i zielonymi szparagami (ewentualnie z zieloną fasolką, młodym gotowanym groszkiem).

Wychodzą 4 duże porcje, każda za 360 kcal, 14 gram tłuszczu i 42 gram białka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz