sobota, 2 marca 2013

Pan Miecznik na ziołowo z przyległościami



Składniki:


500 gram miecznika
3 łyżki masła
5 łyżkek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
gałązka oregano
gałązka tymianku
gałka muszkatałowa do starcia (1/4 łyżeczki)
pieprz czarny do zmielenia
1 cytryna
60 gram parmezanu
600 gram ziemniaków
1 spora cukinia (albo dwie małe)
może być czerwone chili

Podaję banalny przepis na smażoną rybę z ziemniakami i cukinią, bo w tej kombinacji moim zdaniem smakuje rewelacyjnie. Miecznik jest bardzo suchy, bywa smętny, i nie ze wszystkimi dodatkami mu się współpraca układa. W tym trio miecznik jest dopieszczony ziołami, czosnkiem i czule umoszczony na bardzo kremowym puree z dyskretnym  kopem od pikantnej cukinii. Rewelacja.

Kolejność przyrządzania jest następująca: najpierw puree (można zostawić w garnku pod przykryciem), potem wstawiam rybę i jak jest prawie gotowa zabieram się za smażenie cukinii.

Ziemniaki 


Gotuję, ugniatam na puree, dodaję łyżkę oliwy, świeżo startą gałke muszkatałową, sól do smaku, i dwie garści startego parmezanu. Mieszam wszystko dokładnie i podaję.

Miecznik


Miecznika pokrojonego na porcje kładę na rozgrzaną patelnie z dwoma łyżkami oliwy i smażę na średnim ogniu. W trakcie smażenia solę i skrapiam każdą stronę cytryną. W tym samym czasie przygotowuję masło czosnkowe. Dwie łyżki masła topię z wyciśniętym ząbkiem czosnku i poszatkowanym oregano i tymiankiem (bez gałązek, same listki). Lekko je solę i po usmażeniu miecznika polewam nim gotowe steki na talerzu.

Cukinia


Cukinię tnę na cienkie plasterki, siekam drobno chili, siekam czosnek (2 ząbki). Czosnek i chili wrzucam na rozgrzaną patelnie z dwoma łyżkami oliwy, dodaję cukinię i smażę aż cukinia lekko zmięknie. Wtedy polewam sokiem z połówki cytryny, dodaję łyżkę masła, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Podaję.

Pomysł na cukinię jest zapożyczony znowu od Jamie Oliver ("Cook with Jamie: My Guide to Making You a Better Cook"- fantastyczna książka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz