piątek, 17 maja 2013

Arbuz i melon z waniliowym serkiem mascarpone



Idealny deser na gorące dni. Co prawda powstał przypadkowo, bo wreszcie kupiłam sobie łyżkę do robienia kulek z melona i natychmiast chciałam coś wykulkować, ale jest przepyszny. Melon, arbuz i sos powinny być dobrze schłodzone.

Składniki:


pół melona Cantaloupe (albo inny ulubiony)
ćwierć arbuza
150 g mascarpone
laska wanilii (może być też cukier albo ekstrakt waniliowy)
cukier waniliowy (ile kto lubi)
granat do przybrania (2 łyżki pestek)
opcjonalnie świeża mięta do przybrania

Przygotowanie jest dość oczywiste: wydłubujemy kulki z melona i arbuza i nakładamy na talerzyk. Następnie serek mieszamy z cukrem pudrem i wanilią (wydłubana zawartość laski), nakładamy na owoce. Jeżeli konsystencja jest za gęsta, można go rozcieńczyć odrobiną śmietany lub mleka, albo go podać również w formie kulek. Całość posypujemy pestkami granatu i przybieramy miętą.




1 komentarz:

  1. Wyglada pysznie! Bede musiala sprobowac, jak juz poczujemy lato w powietrzu! U nas na razie pogoda bardziej jesienna...Asia x

    OdpowiedzUsuń