Składniki:
1 spory bakłażan
4 duże pomidory, pokrojone w plastry
2-3 łyżki oliwy
3 małe cebule
4 ząbki czosnku
50 gr tartego parmezanu
2 łyżki świeżego tymianku i oregano (poszatkowanych)
Przyrządzanie:
Bakłażana tniemy na cienkie plastry, cieniutko smarujmy oliwą za pomocą pędzla i wsadzamy pod rozgrzany grill. Pieczemy z obu stron, aż będą złote. Cebule kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki i razem podsmażamy na reszcie oliwy na złoto. W niewielkim naczyniu żaroodpornym układamy wszystko warstwami: najpierw bakłażan, potem pomidory, na nie sól, czarny pieprz świeżo mielony, tymianeki oregano, następna w kolejce jest smażona cebula z czosnkiem i wszystko od nowa: bakłażan, pomidory itd. Górna warstwa powinna się składać z pomidorów z przyprawami, więc cebula wtedy ląduje pomiędzy bakłażanem a pomidorami. Wsadzamy do pieca na 200 stopni, po pół godziny wyjmujemy, posypujemy parmezanem i wsadzamy spowrotem na jakieś 20 minut (ser się powinien roztopić i przypiec na bokach). I gotowe! Jest pyszna solo serwowana z bagietką albo ciabattą, albo jako dodatek do dań, np. do smażonego okonia nilowego z salsą oliwkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz