Składniki:
300 g suchego fusilli
1 szalotka, poszatkowana w kostkę
łyżeczka masła
150 gram bobu (ugotowanego i obranego ze skórek)
120 gram ugotowanego zielonego groszku
120 g surowego, chudego bekonu w cienkich plasterkach
125 gęstej śmietany (najlepiej creme fraiche)
opcjonalnie parmezan do posypania
świeżo mielony czarny pieprz
Przepis jest inspirowany szybką improwizacją koleżanki Żuk.
Zaczynam od gotowania bobu. Potem wstawiam wodę na makaron i w międzyczasie obieram bób, krótko gotuję groszek, podsmażam szalotkę na łyżce masła. Wrzucam makaron do gotującej się wody. Na suchej patelni podsmażam krótko plastreki bekonu, tak, ze są ścięte i miejscami przypieczne. Tnę bekon na kawałki. Dokładam bekon na patelnię do szalotki, zalewam śmietaną, rozgrzewam patelnię, i jak się sos zaczyna gotować, dodaję obrany bób i dobrze odcedzony groszek. Sos mieszam z ugotowanym makaronem i posypuję tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Wychodzą z tego 4 porcje, każda ma 450 kcal, w tym 13 g tluszczu i 22 g białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz