niedziela, 14 kwietnia 2013

Łosoś pieczony z papryką



Składniki:


800 g łososia (duży filet bez skóry)
4 szalotki, pocięte w piórka
4 ząbki czosnku, w plasterkach
3 papryki (najlepiej kolorowe: czerwona, pomarańczowa i żółta) w dużą kostkę
sok z pół cytryny
sól

Dodatki:

ziemniaki
(ugotowane, ugniecione z masłem i siekaną pietruszką na puree, z odrobiną gałki muszkatałowej)


Przygowanie:


Przygotowanie jest dziecinie proste. Piekarnik rozgrzewamy na 220 stopni, rozgrzewamy w nim naczynie do zapiekania. Na gorące naczynie kładziemy filet z łososia, skrapiamy cytryną, solimy, posypujemy czosnkiem, szalotkami i na końcu papryką. Wstawiamy do pieca na jakieś pół godziny, aż papryki zaczną się u góry przypiekać.

Można jednocześnie wstawić do pieca puree, żeby się zazłociło u góry i żeby je można było w tym samym czasie podać. W sumie nie trzeba do tego dania wiele więcej dodatków, ale można podać z fasolką albo szparagami.

Porcja jest na 4 osoby.



2 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Także od czasu do czasu przydarzy mi się wykonać podobne danie i jeszcze inne warzywa dodaję do ryby. Jednak muszę powiedzieć, że danie https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ jest również bardzo smaczne i jak najbardziej ja chętnie je wykonuję.

    OdpowiedzUsuń