To jest zupełnie proste danie, które zostało zainspirowane przez przepis na kapustę pieczoną na blogu Smakoterapia. Przepis został trochę zmodyfikowany i stał się częścią dania, w którym tak naprawdę to rządzą brukselki. Mięsożercom można dorzucić do tego pieczone organiczne kurze udko.
Składniki:
1 mała czerwona kapusta
0.5 kg brukselek
200 g kaszy jaglanej (albo gryczanej, jęczmiennej, couscous, itd)
oliwa z oliwek
2 łyżki masła (niekoniecznie, może być oliwa albo i bez)
ocet balsamiczny
crema di balsamico (opcjonalnie)
kilka gałązek tymianku
3 ząbki czosnku
Na początek trzeba rozgrzać piekarnik na 230 stopni. Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, wsadzić do garnka z wodą i z grubsza ugotować (może być dalej twardawa)
W międzyczasie kapustę pocięłam na grube plastry, ułożyłam w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym, lekko posmarowałam górę oliwą (użyłam pędzla), potem pokropiłam octem balsamicznym, crema di balsamico i rozsmarowałam po wierzchu pędzlem. Rozgniotłam ząbki czosnku bez obierania z łupinki, posmarowałam nimi plastry kapusty z góry i co pozostało powkładałam między plastry. Posypałam całość gruboziarnistą solą i gałązkami świeżego tymianku.
Brukselki obtaczam w łyżce masła i przekładam do osobnego naczynia żaroodpornego. Kapustę oraz brukselki wstawiłam do rozgrzanego pieca na jakieś pół godziny- 40 minut. Można trzymać dłużej i na niższej temperaturze- wtedy kapusta wyjdzie bardziej miękka i mniej przypieczona na bokach. Brukselki wychodzą pięknie przyrumienione na brązowo- pycha.
Kiedy kapusta i brukselki siedzą w piekarniku można ugotować kaszę. Przepis na kaszę jaglaną można znależć również na Smakoterapii. Ważne, żeby ją prażyć parę minut nim się ją zaleje wrzątkiem i zacznie gotować. Generalna zasada na kaszę jaglaną to 2 razy więcej płynu niż kaszy. Można też podać to danie z inną kaszą- zależy, co kto lubi. Po ugotowaniu kaszy dodaję do niej łyżkę masła, głównie dla aromatu.
Przepis jest na 3 porcje, każda ma jakieś 500 kcal, 10 g tłuszczu i 18 g białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz