Składniki:
pół kilo mrożonego drobnego groszku
trzy średnie ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki creme fraiche
1,5 litra bulionu
świeże oregano
grzanki:
ciabatta albo bagietka- parę małych kromek
ciemny chleb alno razowa bułka z ziarenkami- jedna kromka
3 ząbki czosnku
suszone oregano
łyżka masła
2 łyżki oliwy
Ziemniaki i seler pokroić i gotować w bulionie, aż ziemniaki będą gotowe.
W międzyczasie można przygotować grzanki. Kroimy pieczywo w kosteczki, wrzucamu na patelnię z rozgniecionym czosnkiem, posypujemy grubo mieloną solą morską i suszonym oregano i na niskiej temperaturze pozwalamy im się przysmażać i jednocześnie wysuszyć. Niestety czosnek się nam zwęgli, więc albo można go wyłowić z patelni i wyrzucić, albo grzanki potem wybrać płaską łyżką do makaronu, tak żeby nie nagarniać spalonych okruchów.
Do ugotowanej zupy można teraz dodać mrożony groszek, zagotować chwilę, odstawić z gazu i jak trochę przestygnie bardzo dokładnie zmiksowac na gładki krem. Odlać pół kubka zupy i rozmieszać z nią śmietanę na gładką masę, po czym spowrotem dodać do zupy i zamieszać
. Posypać kilkoma porwanymi listkami świeżego oregano. Podawać z grzankami.
Wychodzi 6 porcji zupy, bez grzanek ma jakieś 120 kcal, 2 g tłuszczu, 5 g białka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz