środa, 15 maja 2013

Szparagi z szynką szwardzwaldzką i młodymi ziemniaczkami




Oto banalnie prosty sposób na białe szparagi. Podpatrzony od mojego teścia, a zapożyczony oryginalnie z kuchni niemieckiej. Cały sekret tkwi w intensywnym smaku szynki i sporej ilości topionego masła.

Składniki:


2 pęczki białych szparagów
15 cieniutkich plasterków szynki szwardzwaldzkiej
pół kilo młodych ziemniaczków
50 g stopionego masła do polania

Ziemniaki czyścimy i gotujemy w łupinkach. Szparagom odcinamy zdrewniałe części łodyżek i je gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na talerzu podajemy osobno ułożone ziemniaki, szparagi i szynkę, wszystko polane stopionym masłem.

Proporcje są na trzy porcje, każda ma 440 kcal, 12 g tłuszczu i 6 g białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz