piątek, 1 marca 2013

Pasta Primavera dla Nietolerancyjnych


Składniki:

300 gram świeżych jajecznych tagliatelle
60 gram Grana Padano
45 ml oliwy z oliwek 
50 gram orzeszków piniowych
pół pęczka pietruszki, drobniutko posiekanej
cytryna (skórka otarta i wyciśnięty sok)
100 gram cienkiej zielonej fasolki
3/4 kubka mrożonego drobnego groszku
100 gram groszku śnieżnego (włókna trzeba koniecznie usunąć)

alternatywnie 

powyższe warzywa można zastąpić ugotowanym, obranym bobem, szparagami zielonymi, blanszowanymi brokułami, może nawet cienkimi plasterkami cukini krótko obsmażonymi na maśle i skropionymi cytryną- co kto ma w domu :)

Przygotowanie:

oliwę, orzeszki, skórkę z cytryny i sok cytrynowy miksujemy na pesto. Wszystkie warzywa blanszujemy lub krótko gotujemy, żeby można je było prosto dodać do makaronu. Powinny być chrupiące i dalej gorące, kiedy makaron będzie gotowy. Ugotowany makaron mieszamy z pesto (jak jest za suchy, to można podlać trochę oliwy), dodajemy pietruszkę, dodajemy parmezan, tak, żeby był w miarę równo obklejony, dodajemy warzywa, mieszamy i podajemy natychmiast. Można posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można dodać dodatkowo starty parmezan na górę.

Wychodzą z tego przepisu 4 porcje, każda o wartości 510 kcal, 24 gram tłuszczu, 10 gram białka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz