piątek, 15 marca 2013

Szpinak z ciecierzycą

Składniki:


400 gram świeżego szpinaku
250 gram ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
1 duża cebula, drobno posiekana
cytryna

Przygotowanie:


Na rozgrzaną oliwę w garnku o grubym dnie wrzucam czosnek i cebulę, które duszę, aż cebula zmięknie. Wlewam pół szklanki wody i dodaję sól do smaku. Do tego wrzucam ciecierzycę i zagotowuję. Garściami dokładam szpinak (ile się zmieści do garnka na raz), mieszam, i jak się skurczy, to dodaję następny- aż cały szpinak jest w garnku. Skrapiam cytryną, mieszam, jeśli trzeba to doprawiam solą, podaję. Świetnie smakuje z gorącą ciabattą z pieca posmarowaną masłem lub oliwą.

Wychodzą z tego dwie duże porcje, każda o wartości 300 kcal, 11 gram tłuszczu, 15 gram białka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz