piątek, 29 marca 2013

Barszcz Ukraiński



Składniki:


1 puszka fasoli białej
jakiś kilogram buraków
2 marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
1 pasternak
1 por (bez ciemnozielonej części)
1-2 ziemniaki
1/3 małej główki białej kapusty
creme fraiche albo dobra kwaśna śmietana
cytryna
sól
olej słonecznikowy so podsmażania (ze dwie łyżki)
opcjonalnie majeranek i czosnek

Uwaga: potrzebny będzie całkiem spory garnek!

Pociąć wszystkie warzywa w drobne paseczki, prawie jak juliennne. Buraki i ziemniaki włożyć do garnka a całą resztę posmażyć na oleju (partiami). Można też posmażyć ząbek lub dwa czosnku. Wszystko wrzucić do garnka, dodać fasolę i zalać wodą. Gotować aż warzywa będą miękkie. Teraz jest czas, by barszcz doprawić cytryną, ewentualnie dosolić, można dodać szczyptę suszonego majeraneku. Smak powinien być zbalansowany- lekko słodko-kwaśny. Po zdjęciu z ognia trzeba jeszcze tylko przelać trochę czystej zupy do kubka, rozrobić ze śmietaną (jakieś 100 ml) i spowrotem dodać do zupy.

Wychodzi nam z tego jakieś 6 uczciwych porcji. Każda ma 230 kcal, 8 g tłuszczu i 6 g białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz