piątek, 1 marca 2013

Risotto z dyni piżmowej

Risotto z dyni piżmowej 




Składniki:


1 spora dynia piżmowa (dla przyjaciół Piżmak) 
500 gr ryżu na risotto (np. arborio)
50 gr Grana Padano (plus extra do posypania gotowego dania)
80 gr masła (można dać więcej)*
3 łyżki oliwy z oliwek
cebula, drobno posiekana
4 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
200 ml białego wina
1,4 litra bulionu warzywnego (z grubsza)
szałwia- garść liści
świeże czerwone chili, posiekane drobno, bez pestek

Przepis na podstawowe risotto jest podpatrzony od Jamiego Olivera.
* staram się dawać jak najmniej masła, ale śmiało można dodać więcej- na pewno risotto będzie smaczniejsze.

A robi się to tak:

Dynia:

Dynię należy pokroić na kawałki i upiec w 200 stopniach w piekarniku. Jak się upiecze, należy ją obrać ze skórki, przełożyć do miseczki i pokroić w niewielką kostkę. Ewentualnie można ją pokroić w kostkę, obrać za skórki i usmażyć na patelni na sklarowanym maśle.

Ryż

Drobno pokrojony seler naciowy, cebulę i chili należy podsmażyć na 2 łyżkach masła i 2 łyżkach oliwy w sporym garnku o grubym dnie, aż będą mięciutkie. Wsypać ryż i chwilę podsmażać, po czym zalać  białym winem, i mieszać, aż wsiąknie. Następnie dolewać chochlą bulion (1 litr), za każdym razem czekając, aż wsiąknie. Cała operacja trochę trwa i trzeba sterczeć przy garnku.

Końcowy produkt:


Jak ryż już dochodzi (jest tylko trochę twardawy w środku) to można dodać większość dyni. Teraz należy gotując mieszać i po trochu dodawać pozostały bulion. Należy przestać gotować, gdy risotto jest miękkie i dość rzadkie. Teraz można dodać reszkę dyni, 50 gram masła i 50 gram startego parmezanu. Sprawdzić, czy dobre i w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć albo dodać więcej masła lub parmezanu. Listki szałwi można podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Liście odsączyć i część pokruszyć na risotto, a część można podać do ozdoby. Ja zamiast smażonych lubię również surowe listki porwane na małe kawałeczki, dodane pod koniec gotowania. Risotto podajemy posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.


U nas w domu taki garnek risotto starcza na 6 porcji, każda ma wartość 530 kcal, w tym 19 gram tłuszczu i 10 gram białka



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz